Mohammed – bijnaam Hammoudi – is 14 als hij Syrië ontvlucht. Hij en zijn oudere broer laten hun moeder en zussen achter en lopen van Syrië naar Europa. Het is een lange en zware reis waarop ze gevaarlijke obstakels tegenkomen zoals mijnenvelden, wilde dieren en gewelddadige grenswachten. Mohammeds reis lijkt een nachtmerrie. Ondertussen blijft hij dromen van een toekomst om dokter te worden. Maar eenmaal in Nederland aangekomen blijkt het moeilijk te zijn om de taal te leren. En procedures duren lang. Hij heeft zijn moeder al meer dan 3 jaar niet gezien. Komt zijn droom uit en komen zijn moeder en zussen eindelijk uit Syrië?
Hammoudi’s Droom ging in premiere op Cinekid, oktober 2021. De film is nu hierboven te bekijken. Of bekijk eerst de teaser hieronder.
Hammoudi zag zijn moeder en zussen bijna vier jaar niet. Dankzij de steun van honderden donateurs kon Hammoudi de torenhoge kosten voor gezinshereniging betalen. Een jaar nadat we voor het laatst filmden voor Hammoudi’s Droom zijn hij en zijn familie eindelijk herenigd.
Dit voorjaar kon Mohammed na 4 jaar eindelijk herenigd worden met zijn moeder en zussen. Maar van de IND mocht zijn oudste zus Sabah niet komen. Opgegeven reden: ze is hoogopgeleid en kan wel voor zichzelf zorgen. Dat Syrië niet veilig is, zeker niet voor een vrouw alleen, werd niet in ogenschouw genomen. Samen met een advocaat gingen we aan de slag om ook Sabah hierheen te krijgen. Waarom Sabah nu toch mag komen wordt niet duidelijk uit de beschikking. De willekeur is gekmakend. Waren die zes maanden extra stress en verdriet nodig?
Wat is veiligheid voor een kind als hij zijn moeder (en zussen) al drie jaar niet gezien heeft? Zoals Hammoudi zijn er vele kinderen die in Nederland een nieuw leven proberen op te bouwen en ondertussen eindeloos wachten op gezinshereniging. Een procedure die steeds moeilijker wordt om vluchtelingen te ontmoedigen naar Nederland te komen. Zo voerde staatssecretaris van justitie Broekers-Knol – tegen het advies van de IND en zonder medeweten van de Tweede Kamer – beleid in dat nareis van de ouders dwarsboomt voor kinderen die in Nederland inwonen bij een (ver) familielid. Honderden kinderen – waaronder Hammoudi – zijn hier slachtoffer van. Onder druk van de Tweede Kamer is dat beleid inmiddels ingetrokken.
Vind jij dat we gevluchte kinderen die alleen zijn gekomen snel moeten herenigen met hun ouders?
Ook van Jano & Shiro, Durrab, Mustafa en SK zijn follow-up documentaires gemaakt. Je bekijkt ze hier.